DJ-ImageSlider

 • 9
 • 3
 • 8
 • 2
 • 5
 • 13
 • 12
 • 7
 • 6
 • 11
 • 10
 • 4

 

Zoals enkele van u al gezien zullen hebben: er is een nieuw hek geplaatst.

De bedoeling is dat het buitenhek overdag open mag blijven en zeer belangrijk: het nieuwe “binnen”hek na binnenkomst en bij het uitgaan steeds op slot gaat. Dit om ongenode gasten buiten te houden, maar nog belangrijker om aanwezige kinderen veilig binnen de poort te houden.

Er kan nu eenvoudig geparkeerd worden op de ruimte binnen beide hekken. Zet uw auto dan ook niet meer langs de weg svp.

Het verzoek is dat de eigenaar van de laatste auto die het terrein verlaat de buitenpoort afsluit. Let u bij het verlaten wel op de fietsers!  (Borden worden nog geplaatst) 

Technische commissie:

Naast de tuincommissie is er nu ook een technische commissie, bestaande uit drie mensen, die in allerhande zaken die enig technisch inzicht vereisen zullen adviseren. Denk aan waterkranen, gereedschap, hekwerken etc.

Coloradokever:

Ze zijn er weer! Kijkt u op het bord bij het tuinhuis en op de website www.volkstuinmalden.nl onder het kopje “nieuws” wat er van u verwacht wordt.

Wat doe je tegen coloradokevers? 

In volle zomer vreten rode larven, de coloradokever, aan je aardappelloof. Als je er niets tegen doet, kunnen ze je hele aardappeloogst vernielen. De eigenlijke coloradokever is goed herkenbaar aan de tien zwarte strepen op zijn gele dekschilden.


Tot 800 eitjes per jaar

Ondergronds overwinterende kevers bevriezen als de bodemtemperatuur beneden -7 °C komt. Larven overleven zware winters door tot vijftig centimeter diep in de grond te kruipen. Bij de eerste voorjaarswarmte gaan ze zich dan verpoppen en twee weken later komt uit de pop een volwassen kever, die zijn leven bovengronds vlijtig tot midden oktober verderzet.

Deze eerste generatie kevers kan in een warm voorjaar al vanaf april uitvliegen. Gedurende een drietal weken leggen ze tot in juni hun eitjes af op de onderkant van de bladeren van de aardappelplant. In warme jaren kunnen tot drie keer per jaar (tot maximaal 800) oranjegele eitjes afgelegd worden die in groepjes aan de onderkant van het blad zijn gekleefd.

(C) Foto: skeeze (Pixabay)

Afhankelijk van de temperatuur komen de larven na 5 tot 21 dagen uit de eitjes. Eerst zijn ze grijsachtig, maar ze eten al flink van het aardappelblad en worden steeds roder. Ze vervellen in drie tot vijf weken drie keer. Na twee tot vier weken zijn ze al ongeveer 1,5 cm groot.

Als ze genoeg gegeten hebben, laten ze zich vallen en kruipen ze in de grond om te verpoppen. Zo ontwikkelen zich soms zelfs tot drie generaties per jaar. De kevers zijn vooral overdag actief en vreten aan de bladrand van de aardappelplant. De larven eten echter veel meer en kunnen je aardappeloogst echt in gevaar brengen.


Wat kun je doen tegen de coloradokever?

Je aardappelbedden regelmatig inspecteren is belangrijk. Door tijdig de eitjes op de onderkant van de bladeren te vernietigen (platknijpen) en door larven en kevers te vangen, voorkom je heel wat onheil. Gebruik een emmertje of bakje met een laagje water om de kevers te vangen: zodra ze aangeraakt worden, laten ze zich immers vallen. Soms zitten er ook larven of poppen van lieveheersbeestjes op je aardappelblad. Laat die vooral leven.

 

 

 We zijn op zoek naar goede ideeën om de ingang van het complex wat op te leuken. Dus als u een goede bruikbare suggestie heeft, laat het ons weten via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Als u op de link "Sjef's Tuintips"  op deze site klikt, ziet u handige tips staan van toptuinder Sjef (tuin 38), die al jaren bij ons tuiniert.

 

© 2016 Webs en Systems | Photos by Amber Slot. All Rights Reserved.